
Kijktijd: de branding KPI van de toekomst?
- posted in: Video strategy, Videomarketing
Veel bedrijven houden momenteel de hand op de knip, in afwachting van de ontwikkelingen rondom COVID-19. Wanneer de omzet een flinke suckerpunch krijgt is dat niet meer dan begrijpelijk. Toch is het, om verschillende redenen, bij uitstek een periode waarin bedrijven met een investering in content en strategie zich kunnen laten gelden.
- Social media gebruik gaat door het dak. De meest populaire netwerken laten een groei in gebruik zien van zo’n 20%.
- Er werd nog nooit zoveel content gebinged. Er worden zelfs al cijfers gerapporteerd waar een groei van 30% is te zien t.o.v. voorheen.
Het gebruik van de social media & content platforms schoot zelfs zo omhoog dat zowel Facebook als Youtube maatregelen hebben getroffen en de kwaliteit van de video’s omlaag brachten om overbelasting van het internet te voorkomen. Bizar toch!? Kortom; het geeft aan dat er in deze periode veel winst valt te behalen met sterke content, vanuit een strategisch vertrekpunt bepaald.
KPI’s afhankelijk van de fase in de customer journey
Organisaties hebben vaak een duidelijk beeld welke doelen ze willen bereiken met de inzet van content. Veelgehoorde KPI’s zijn: bereik, traffic en sales.
Bij Bloodbuzz bepalen we de KPI’s per fase in de customer journey. We gaan daarbij uit van een afgeleid van de AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) formule. Deze formule is ge-update naar ACARA (Attention, Consideration, Action, Retention, Advocacy). Voor iedere letter (fase) zijn KPI’s te bepalen. De belangrijkste KPI’s zie je in het onderstaande overzicht.

Kijktijd: onderschatte KPI
Video is al jaren een groeiend medium en dit neemt ook de komende jaren zeker niet af. Sociale netwerken en zelfs zoekmachines geven zelfs voorrang aan videocontent in hun algoritmes. De KPI die we dan ook vaak missen is; kijktijd!
Bedrijven mikken op engagement en bepalen hiervoor KPI’s als time spent op website, likes, reacties, maar vergeten de kijktijd mee te nemen als meetbare factor. Deze KPI is wellicht wat minder ROI georiënteerd, maar meegenomen als soft metric. Dat terwijl video content juist een assisterende functie heeft in het aankoopproces. Want, geloof ons, als jouw videocontent wordt verslonden dan ben je echt wel top of mind!
Daarnaast heeft goede videocontent een veel grotere kans op shares, hetgeen dan weer ten goede komt van bereik. In potentie start er dan bij een nieuwe klant weer een nieuwe customer journey.
Kies je ervoor om de komende periode te gebruiken om de social media en contentstrategie aan te scherpen, ben je bereid te investeren in videocontent, neem deze KPI dan zeker mee in je KPI set! Nu is de tijd om daarover na te denken en die winst te gaan boeken.