Branding: een bingeworthy merk maken (deel 2)

In deel 1 van dit tweeluik schreven we over het belang van storytelling voor bedrijven. We gingen verder in op de basis van een bingeworthy merk. In deze blog duiken we weer wat dieper en gaan we in op de impact van kleurgebruik en de inzet van muziek.

Kleurgebruik

Misschien had je kleur niet in het rijtje verwacht. Echter heeft kleur een enorme impact op de emotie van de kijker, maar ook de wijze waarop informatie wordt verwerkt. Wat veel mensen niet weten is dat er voorafgaand aan het schieten van een film uitvoerig wordt nagedacht over het kleurenpallet. Om de kijker ergens van te overtuigen. Natuurlijk is dat een stijlkeuze, maar die kleur beïnvloedt ook de emotie. Een zwart wit film geeft een heel ander gevoel dan een film waar met pasteltinten wordt gewerkt.

Door vooraf goed na te denken over de visuele strategie win je de aandacht van de kijker. Je gebruikt de kleuren uit de huisstijl, kijkt naar kleuren die emotie triggeren, passend bij de setting en emotie in het shot. Ook creëer je hiermee brand recognition.

Zo staat geel voor geluk en plezier, rood voor warmte, gevaar en kracht. Zo heeft iedere kleur zijn eigen kwaliteiten.

Zelf ben ik groot fan van Jeff Nichols, wiens films zich vaak afspelen in ‘Southern America’. De omgeving en het kleurgebruik geven een gevoel van een heerlijke nazomerse dag in september.

Muziek

Het gebruik van hoge kwaliteit muziek is meestal een kostbare kwestie. Een verhaal kan niet zonder muziek en geluid. Het zorgt ervoor dat de kijker meer betrokken raakt op het moment van kijken. Slimme merken (vind ik) beginnen muziek ook steeds vaker in te zetten als marketingtool. 

Denk aan het creëren van Spotify lijsten, bijvoorbeeld met muziek uit de filmpjes die ze laten zien. Voor series is dit vrij normaal. De lijsten van 3 op Reis of een serie als Suits worden veel beluisterd.

Wat denk je dat het dagelijks luisteren van een dergelijke lijst doet voor jouw merk? Juist: top of mind!

Do’s & Don’ts

Bingeworthy

  • Verdiep je in jouw potentiële kijker. Doe onderzoek, via sociale media, Google Analytics, met diepte interviews op kantoor, etc..
  • Integreer video in de contentmix. Video hoeft zeker niet altijd de best passende oplossing te zijn.
  • Bedenk goede cliffhangers. Wat gaat de reden zijn om de volgende maand, week of dag weer te kijken?
  • Experimenteer met de tijd van postings. Heb je nog geen goed idee welke tijdstippen werken voor jouw merk? Experimenteer! En ben niet bang om je video nog een keer te posten op een later tijdstip.

Cringeworthy

  • Onderschatten wat een gebrek aan kwaliteit voor je merk kan doen. Authenticiteit is leuk, maar een filmpje geschoten met een aardappel is niet het kijken waard en brengt meer schade toe dan je kijktijd wint.

Case: CANNA Van 200 naar 35K fans in 2 jaar tijd
Vaak wordt er wat neerbuigend gedaan over de metric ‘aantal fans’. Toch …
Kijktijd: de branding KPI van de toekomst?
Veel bedrijven houden momenteel de hand op de knip, in afwachting van …
Branding: een bingeworthy merk maken (deel 1)
Waarom zou je een merk bingeworthy willen maken? Die vraag kunnen we …